Kalendar Orion – Bogata povijest Vinkovaca prikazana u vizualnom identitetu Abelo proizvoda

Kalendar Orion

Podijelite ovaj post

U Vinkovcima je prvog dana proljeća 1978. godine pronađena nevjerojatna posuda prilikom iskapanja u središtu grada, a radi se o posudi na kojoj se nalazi najstariji indoeuropski kalendar na svijetu. Ovaj kalendar svjedoči o iznimnoj razini razvoja društva koje ga je stvorilo te ga čini jednim od najvrijednijih arheoloških nalaza u Hrvatskoj. Vinkovci se na taj način svrstavaju među najstarije gradove u Europi, a Orion je postao simbol vinkovačke arheologije i povijesti.

Kalendar Orion pronašao tim arheologa u Vinkovcima

Prof. Durman vodio je tim arheologa koji je pronašao posudu, a dvadeset godina kasnije, utvrdio je da ukrasi urezani na posudi, koja datira između 2800. i 2600. godine prije Krista, prikazuju zviježđa koja dominiraju noćnim nebom iznad Vinkovaca te prikazuju:

  1. Proljeće: Orion i Sunce
  2. Ljeto: Plejade, Kasiopeja i Labud
  3. Jesen: Plejade, Blizanci i Ribe/Pegaz
  4. Zima: Plejade, Blizanci, Ribe/Pegaz, Kasiopeja i dominantno zimsko zviježđe Orion.

Astralni kalendar vučedolske kulture

Astralni kalendar vučedolske kulture prvi je europski kalendar prema kojemu godina počinje u sumrak prvoga dana proljeća, kada tri zvijezde iz pojasa dominantnog zimskog zviježđa Orion potonu za obzor na više mjeseci i simbolički ga zamijeni Sunce.

Na posudi su vidljive četiri paralelne horizontalne trake. One predstavljaju četiri godišnja doba i svaka je podijeljena na 12 polja odnosno 12 tjedana s tim da je ukrašeno svako drugo polje. Prva traka prikazuje zviježđe proljeća. Jedino se na njoj pojavljuje Sunce. Nakon što Orion nestane s obzora u proljeće, Sunce počinje dominirati. Na proljetnu ravnodnevnicu počinjala je nova godina. Na ljetnom nebu su se mogla vidjeti dva dominantna zviježđa. To su Kasiopeja i Labud. U traci s jesenskim zviježđem nalaze se Blizanci i kombinacija prikaza Riba i Pegaza. Njihov stiliziran prikaz diljem svijeta često izgleda poput šahovnice, kao i ovdje. U posljednjoj su traci Kasiopeja, Pegaz & Ribe i Blizanci.

Nažalost, dio posude koji bi mogao objasniti kako su Vučedolci riješili nejednak broj dana u godini okrhnut je i nije pronađen. Međutim, u Starim Mikanovcima je pronađena dvodijelna posuda koja datira iz istog vremena kao posuda Orion pronađena u Vinkovcima (2800.-2600. godine prije Krista) i ona je zapravo svojevrstan nastavak kalendara jer prikazuje zviježđe za prijestupnu godinu te kalendaru Orion zapravo čini dodatak za prijestupnu godinu.

Simbole s posude Abelo prikazuje na svojim proizvodima kako bi promovirali bogatu baštinu grada Vinkovaca i potaknuli ljude u Hrvatskoj i svijetu da istraže nevjerojatno bogatu vinkovačku povijest.

Povezani članci

U svibnju 2021. god. od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, OPG-u je dodijeljena bespovratna potpora
pčele
Organizacija pčelinje zajednice i način funkcioniranja društva. U zajednici svaka pčela ima svoj posao, a tijekom razvoja pčela prolaze kroz različite stadije razvoja i položaja u društvu. Članovi pčelinje zajednice su matica, pčele radilice i trutovi, a svi poslovi i ustroj društva odvijaju se pod budnim okom matice.
Pčelarstvo
Otkrijte što je potrebno za uspješno pčelarenje i koje su tajne dobrog prinosa meda. Pročitajte o utjecaju regije i klimatskih uvjeta, različitim vrstama košnica te o važnosti očuvanja pčelinjaka za ekosustav.
Rakija od meda
Rakija od meda ili medovača se dobije destilacijom fermentiranog meda. Tehnologija proizvodnje rakije od meda podrazumijeva nekoliko faza
Vinkovačke jeseni kao najveća kulturna manifestacija u Hrvatskoj bile su idealna prilika za prezentaciju Abelo likera. Naša kućica u Slavonskom sokaku je bila izuzetno dobro posjećeno mjesto i zahvaljujemo svima koji su nas posjetili i uz degustaciju likera
Blog
U sklopu obilaska turističke ponude Vukovarsko – srijemske županije destileriju Abelo su posjetili Domagoj Jakopović Ribafish, novinar i gastro bloger te Kasandra Draganić

Vratite nam se opet

Morate imati 18 godina da biste pregledali našu web stranicu
Imate li 18+ godina?