MJEŠAVINA MEDA, JAGODE I VANILIJE
Mješavina kremastog meda i liofiliziranih jagoda te bourbon vanilije savršen je spoj za početak dana. Ovu mješavinu možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati je u zobenu kašu, jogurt ili granole, dodati u smoothie, namazati na palačinke ili jednostavno uživati u svakoj žličici direktno iz teglice. Medne mješavine donose sreću, zdravlje i energiju sa svakom žličicom. Mješavina obiluje vitaminima koji su očuvani postupkom liofilizacije voća, a dobrobiti meda jačaju organizam i čine ga otpornijim za sve dnevne izazove.
Kremasti med je med koji se dobije kontroliranom kristalizacijom, a njegova kremasta konzistencija nastaje višednevnim dugotrajnim miješanjem meda u određenim intervalima i pri određenoj temperaturi. Med pri tome ne gubi nikakva svojstva, a jednom dobivena kremasta tekstura uvijek ostaje kremasta te ga je idealno koristiti kao namaz.
Med je sladak i gust proizvod koji pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medne rose) nekih kukaca. Med je najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi šećer – glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda. U medu nalazimo vodu, bjelančevine, vitamine, kiseline, enzime te razne minerale, odnosno mineralne tvari. Naše tijelo je pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. Pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe za ublažavanje neravnoteže radikala, toksina, i antioksidansa u tijelu koja vodi oštećenju tkiva. Pun antioksidanasa i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa. Med svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, ali on zapravo mnogo pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umjesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultate u postizanju željene kilaže. Antibakterijska svojstva meda čuvaju crijevnu mikrofloru i bore se protiv štetnih bakterija u probavnom sustavu. Med također obiluje ugljikohidratima koji su potrebni sportašima za brzi oporavak organizma i vraćanje energije nakon napornih treninga nakon visokih opterećenja organizma.
Med poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze jer ima antibakterijsko i antiseptičko djelovanje.
Liofilizacija je postupak sušenja odnosno dehidracije namirnica na način da se namirnica brzo dubinski zamrzava i tada se dehidrira u vakuumu pri temperaturama od -40 do -60 stupnjeva pri čemu se vlaga iz namirnice izdvaja sublimacijom. Cilj liofilizacije je da se sačuvaju svi termonestabilni sastojci kao što su vitamini, boje i mirisi, a liofilizacijom je omogućena trenutna rehidracija prilikom daljnjeg korištenja namirnice pri čemu se ona praktički vraća u gotovo izvorni oblik. Vlaga u liofiliziranim namirnicama je vrlo niska i zbog toga je takva namirnica pogodna za dugotrajno čuvanje bez rizika od kvarenja. Liofilizirano voće u mješavinama meda daje gotovo trajni proizvod koji nije podložan kvarenju. Liofiliziranu hranu konzumiraju astronauti na svojim misijama u svemiru, prvenstveno zbog niske težine takve dehidrirane hrane koju je moguće u većim količinama transportirati u letjelicama, a vrlo ih je lako ponovno rehidrirati i koristiti gotovo kao svježu. Liofilizirane jagode su pune vitamina i antioksidansa te sadrže niz supstanci koje štite naše zdravlje. Zbog sastava koji imaju jagodama se pripisuje niz pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje, od zaštite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, do jačanja kostiju, doprinosa mentalnom zdravlju i regulacije krvnoga tlaka. No, jagode su iznimno bogat izvor vitamina i minerala: prvenstveno kalcija, vitamina C, B6 i K. Borovnice sadrže željezo, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti sudjeluju i doprinose zdravlju kostiju, a njihov adekvatan unos održava koštane strukture i čvrstoću.
Također, željezo i cink igraju ključnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova, dok su snižene razine vitamina K povezane s povećanim rizikom od fraktura. Osim toga, adekvatan unos vitamina K poboljšava apsorpciju kalcija i smanjuje gubitke kalcija iz organizma. Najvažnija komponenta jagoda je flavonoid antocijanin koji ovom voću daje boju, ali i gotovo sva zdravstvena djelovanja. Antocijanini su grupa antioksidanata koji se nalaze u crvenom, crnom, ljubičastom i plavom voću i povrću. Pripadaju porodici flavonoida, istoj porodici kao i antioksidansi koji se nalaze u vinu, čaju i tamnoj čokoladi. Flavonoidi su dio veće grupe antioksidanata poznatih kao polifenoli, za koje se vjeruje da pomažu u prevenciji ili liječenju zdravstvenih stanja povezanih sa upalom i oksidativnim stresom. Ova stanja uključuju rak, bolesti srca i mentalni pad povezan sa starenjem. Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga. Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u tijelu pa ubrzavaju metabolizam i pomažu u mršavljenju. Konzumacija jagoda snižava loš kolesterol u tijelu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalija koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak. Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose. Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprječava uništavanje kolagena i upale u stanicama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore. Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od naranči ili limuna, te čak i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u sjemenkama). Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje. Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovremeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce.
Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripisati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.
Vanilija (lat. Vanilla planifolia) je tropska biljka koja potječe iz Meksika, a danas se uzgaja u mnogim toplim klimatskim područjima širom svijeta. Bourbon vanilija je vrsta vanilije koja se uglavnom nalazi u tropskim dijelovima Afrike. Bourbon vanilija izuzetno je cijenjena svojom jedinstvenom aromom i nezaboravnim okusom. Zbog toga je postala jedna od najpopularnijih vrsta vanilije u kulinarstvu. Bourbon vanilijom može se zvati samo vanilija sa otoka Reuniona. Bourbon vanilija se smatra najkvalitetnijom vanilijom koja postoji. Ona je bogata i laganog okusa s izraženim notama slatkih cvjetova. Osim toga, Bourbon vanilija sadrži visok postotak eteričnih ulja koja pružaju intenzivnu aromu i punoću okusa. To joj daje posebnost koju druge vrste vanilije nemaju. Bourbon vanilija također ima ljekovita svojstva koja mogu pomoći ublažiti nelagodu povezanu s prehladom, crijevnim problemima i alergijama. Može se također miješati s medom za proizvodnju domaćeg sirupa za kašalj ili dodati nekoliko kapi eteričnog ulja u sprej za nos da bi se olakšalo disanje. Možete čak pomiješati Bourbon vaniliju sa škrobom da biste dobili losion protiv akni ili ga stavite na upaljenu kožu da biste olakšali bolove.
Ljekovitost vanilije temelji se na njenom bogatom kemijskom sastavu, koji uključuje vanilin, tanine i esencijalna ulja. Vanilin, glavni sastojak, poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, a pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Osim toga, vanilija ima blage protuupalne i antimikrobne učinke, što je čini korisnom za smirivanje iritacija i zaštitu od infekcija. Zbog svih ovih korisnih svojstava, vanilija je cijenjena ne samo kao začin, već i kao dodatak koji doprinosi općem zdravlju.
U svijetu u kojem tražimo savršeni balans između zdravlja, užitka i kvalitete, Abelomix kremasti med s liofiliziranim jagodama i bourbon vanilijom dolazi kao idealno rješenje. Njegov jedinstveni sastav bogat je vitaminima, mineralima i aminokiselinama, što ga čini savršenim spojem okusa i nutritivne vrijednosti.
Abelomix mješavinu meda i liofiliziranih jagoda i bourbon vanilije čuvajte na tamnom i suhom mjestu. Osobe alergične na pčelinje proizvode, pelud ili druge sastojke medne mješavine trebaju biti oprezne jer med zbog prirodnog udjela peludi je potencijalni alergen. Mješavina nije prikladna za djecu do 3. godine života.
Doziranje: nema ograničenja prilikom konzumacije mješavine meda i liofiliziranih jagoda i bourbon vanilije.