ABELOMIX CIMET

Podijelite ovaj post

MJEŠAVINA MEDA I CEJLONSKOG CIMETA

Mješavina kremastog meda i cejlonskog cimeta savršen je spoj za početak dana. Ovu mješavinu možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati je u zobenu kašu, jogurt ili granole, dodati u smoothie, namazati na palačinke ili jednostavno uživati u svakoj žličici direktno iz teglice. Medne mješavine donose sreću, zdravlje i energiju sa svakom žličicom. Mješavina meda i cejlonskog  cimeta sadrži mnoge hranjive tvari i obiluje antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima.

Kremasti med je med koji se dobije kontroliranom kristalizacijom, a njegova kremasta konzistencija nastaje višednevnim dugotrajnim miješanjem meda u određenim intervalima i pri određenoj temperaturi. Med pri tome ne gubi nikakva svojstva, a jednom dobivena kremasta tekstura uvijek ostaje kremasta te ga je idealno koristiti kao namaz.

Med je sladak i gust proizvod koji pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medne rose) nekih kukaca. Med je najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi šećer – glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda. U medu nalazimo vodu, bjelančevine, vitamine, kiseline,  enzime te razne minerale, odnosno mineralne tvari. Naše tijelo je pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. Pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe za ublažavanje neravnoteže radikala, toksina, i antioksidansa u tijelu koja vodi oštećenju tkiva. Pun antioksidanasa i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa. Med svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, ali on zapravo mnogo pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umjesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultate u postizanju željene kilaže. Antibakterijska svojstva meda čuvaju crijevnu mikrofloru i bore se protiv štetnih bakterija u probavnom sustavu. Med također obiluje ugljikohidratima koji su potrebni sportašima za brzi oporavak organizma i vraćanje energije nakon napornih treninga nakon visokih opterećenja organizma.

Med poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze jer ima antibakterijsko i antiseptičko djelovanje.

Po količini antioksidanasa cimet stoji ispred namirnica koje se smatraju superhranom kao što su češnjak, origano i đumbir. Od davnina je poznat po svojim antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i antiparazitnim svojstvima. 

Postoji mnogo vrsta cimeta, no samo se četiri koriste u komercijalne svrhe: cejlonski cimet, kineski cimet, sajgonski cimet i cimet Korintje. Cejlonski cimet poznat je i kao „pravi“ cimet jer svojim nutritivnim svojstvima odskače od ostalih vrsta, a taj skok prati i njegova cijena na tržištu. Smatra se da je jedini cejlonski cimet koji se smatra pravim uzgaja na Šri Lanki.

Na europskom i sjevernoameričkom tržištu još je uvijek najrasprostranjeniji kineski Cassia cimet zbog svoje intenzivne arome i pristupačne cijene. Tamnije je nijanse crvenosmeđe boje u odnosu na cejlonski cimet, a karakteriziraju ga stanovita gorčina i intenzitet.

Najvažniji razlog zbog kojeg se cejlonski cimet smatra superiornim svim ostalim vrstama je taj što u odnosu na ostale sadrži drastično nižu razinu kumarina, antikoagulansa koji dugoročnom konzumacijom ima toksični utjecaj na jetru. Osim u cimetu, kumarin se nalazi u lavandi, djetelini, jagodama, marelicama i višnjama.

Kada se koristi kao začin, cimet se konzumira u dovoljno malim dozama da razina kumarina ne utječe na opće stanje organizma, no ukoliko se koristi kao dodatak prehrani, svakako bi se trebalo držati isključivo cejlonskog cimeta.

Jedna žličica cimeta sadrži oko 16% preporučene dnevne količine mangana, 3% željeza i 3% kalcija. Sprječava grušanje krvi, poboljšava cirkulaciju, snižava razinu šećera u krvi, a krcat je i antioksidansima kao što su flavonoidi, polifenoli i fenolna kiselina.

Kako je cimet zadnjih godina predmet mnogih znanstvenih studija postoje naznake da ima znatan učinak na snižavanje kolesterola, da stimulira živčani sustav i da može pomoći pri usporavanju degenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest i slično. Obećavajuće su i studije koje cimet dovode u vezu s prevencijom i liječenjem raka, osobito onih koji zahvaćaju probavni trakt.

Sigurna preporučena dnevna doza cimeta je maksimalno 6 grama. Vrijednosti iznad tih se ne mogu smatrati sigurnima za upotrebu. Iako je cimet vrlo koristan za vaše zdravlje, nemojte u njemu pretjerivati misleći kako ćete dobiti više koristi od njega ukoliko uzimate više. Cimet kod prekomjernog korištenja može dovesti do oštećenja jetre, a nije preporučljiv ni trudnicama u tim količinama.

U zadnje vrijeme se sve više traži brzi izlaz od viška kilograma pa su cimet i med sve traženija kombinacija. Cimet utječe na smanjenje koncentracije lošeg kolesterola u tijelu, snižava krvni tlak i razrjeđuje krv. Također sadrži i kumarin, koji koristi za izbacivanje viška vode iz tijela. Medom možete zamijeniti bijeli šećer i tako smanjiti konzumaciju šećera, a unijeti ćete puno hranjivih sastojaka koristeći med. To će pomoći kod gubitka nepotrebnih kilograma.

U svijetu u kojem tražimo savršeni balans između zdravlja, užitka i kvalitete, Abelomix kremasti med s cejlonskim cimetom dolazi kao idealno rješenje. Njegov jedinstveni sastav bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ga čini savršenim spojem okusa i nutritivne vrijednosti.

Povezani članci

Mješavina kremastog meda i mladih izdanaka smreke savršen je spoj za početak dana. Ovu mješavinu možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati je u zobenu kašu, jogurt ili granole,
Mješavina kremastog meda i lješnjaka savršen je spoj za početak dana. Ovu mješavinu možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati je u zobenu kašu, jogurt ili granole, dodati u
Kremasti med je idealna slastica u bilo kojem trenutku. Kremasti med možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati ga u zobenu kašu, jogurt ili granole, dodati u smoothie, namazati
Mješavina kremastog meda i sjemenki koprive savršen je spoj za početak dana. Ovu mješavinu možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati je u zobenu kašu, jogurt ili granole, dodati
Mješavina kremastog meda i sjemenki konoplje savršen je spoj za početak dana. Ovu mješavinu možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati je u zobenu kašu, jogurt ili granole, dodati
Mješavina kremastog meda i kokosa savršen je spoj za početak dana. Ovu mješavinu možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati je u zobenu kašu, jogurt ili granole, dodati u

Vratite nam se opet

Morate imati 18 godina da biste pregledali našu web stranicu
Imate li 18+ godina?