MJEŠAVINA MEDA, ĐUMBIRA I LIMUNA
Mješavina kremastog meda, đumbira i limuna savršen je spoj za početak dana. Ovu mješavinu možete koristiti kao dodatak zdravom doručku i dodati je u zobenu kašu, jogurt ili granole, dodati u smoothie, namazati na palačinke ili jednostavno uživati u svakoj žličici direktno iz teglice. Medne mješavine donose sreću, zdravlje i energiju sa svakom žličicom. Mješavina obiluje vitaminima, a dobrobiti meda jačaju organizam i čine ga otpornijim za sve dnevne izazove.
Kremasti med je med koji se dobije kontroliranom kristalizacijom, a njegova kremasta konzistencija nastaje višednevnim dugotrajnim miješanjem meda u određenim intervalima i pri određenoj temperaturi. Med pri tome ne gubi nikakva svojstva, a jednom dobivena kremasta tekstura uvijek ostaje kremasta te ga je idealno koristiti kao namaz.
Med je sladak i gust proizvod koji pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medne rose) nekih kukaca. Med je najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi šećer – glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda. U medu nalazimo vodu, bjelančevine, vitamine, kiseline, enzime te razne minerale, odnosno mineralne tvari. Naše tijelo je pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. Pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe za ublažavanje neravnoteže radikala, toksina, i antioksidansa u tijelu koja vodi oštećenju tkiva. Pun antioksidanasa i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa. Med svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, ali on zapravo mnogo pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umjesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultate u postizanju željene kilaže. Antibakterijska svojstva meda čuvaju crijevnu mikrofloru i bore se protiv štetnih bakterija u probavnom sustavu. Med također obiluje ugljikohidratima koji su potrebni sportašima za brzi oporavak organizma i vraćanje energije nakon napornih treninga nakon visokih opterećenja organizma.
Med poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze jer ima antibakterijsko i antiseptičko djelovanje.
Đumbiru se već stotinama godina pridaju mnogobrojna ljekovita svojstva. Dokazana su antibakterijska i antivirusna djelovanja, koristi se protiv artritisa i kao antiemetik (sredstvo protiv bolesti putovanja i povraćanja). Đumbir potiče prokrvljenost tkiva i djeluje na žuč. U Japanu je na visokoj cijeni kao afrodizijak. Dodaje se u pripravke protiv reume, bolova u mišićima i kod prehlade.
Novija istraživanja upućuju da pojedini sastojci đumbira (6-gingerol, 8-gingerol i 6-shogaol) mogu imati pozitivni učinak na ublažavanje simptoma astme. Čaj od đumbira potiče metabolizam, potpomaže izgaranje masti i djelotvorno pridonosi redukcijskim dijetama.
Obiluje hranjivim tvarima koje jačaju imunitet i pomažu organima u borbi protiv raznih bolesti. Njegov korijen već se stotinama godina koristi u prehrambene i ljekovite svrhe, a danas se većinom konzumira kao čaj od đumbira. Zbog svog aromatičnog okusa, daje posebnu notu receptima iz azijske kuhinje. Ova biljka sadrži mnogobrojna fenološka svojstva zahvaljujući kojima služi kao prirodni lijek protiv raznih gastrointestinalnih tegoba kao što su mučnine, proljev ili nadutost. Samim time, njegova konzumacija preporučuje se osobama koje pate od jutarnjih mučnina, mučnina tijekom vožnje, neugodnih plinova te onima koji se bore s mučninama uzrokovanim kemoterapijom ili oporavkom nakon operacije. Također, đumbir pozitivno djeluje na razne jetrene enzime i čini ih pokretljivima u njihovom prolasku kroz probavni trakt. Takva reakcija organizma može ublažiti zatvor te smanjiti rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva.
Đumbir sadrži protuupalne tvari koje se zovu gingeroli, a za koje se vjeruje kako pomažu mnogima koji pate od osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Određena istraživanja pokazuju kako pravilnom i svakodnevnom konzumacijom đumbira, oboljeli mogu smanjiti jačinu bolova u zglobovima i kostima te povećati svoju mobilnost.
Đumbir tijekom hladnih zimskih dana može i ugrijati ljudsko tijelo. Zahvaljujući dijaforetičnim svojstvima, potiče znojenje i zagrijavanje tijela iznutra. Znoj ovdje djeluje kao ‘detoksifikator’, to jest, zahvaljujući svojstvima koja razaraju bakterije koristan je za uklanjanje infekcija u tijelu.
Đumbir dokazano smanjuje kolesterol čime sprječava začepljenje vena i potiče održavanje normalne razine šećera u krvi. Smanjivanjem šećera u krvi samim time smanjuje i vjerojatnost pojave bolesti srca kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.
Vjeruje se kako đumbir pomaže kod dismenoreje – jakih menstrualnih bolova i grčeva i to tako što ih smanjuje i ublažava. Ipak, neka istraživanja pokazuju kako se kao nuspojava đumbira može javiti dodatno krvarenje, stoga se ne preporučuje ženama koje obilno krvare tijekom menstruacije.
Budući da đumbir pozitivno djeluje na većinu sustava u ljudskom organizmu, dokazano pomaže i u skidanju suvišnih masnih naslaga te održavanju zdrave tjelesne težine. Ako želite izgubiti kilograme i dovesti se u bolju formu, nije dovoljno samo konzumirati đumbir.
Veliku ulogu pri skidanju suvišnih kilograma igra promjena prehrambenih navika; što veći unos vode te prehrana bazirana na svježem voću, povrću, mesu i ribi, zdravim mastima i
ugljikohidratima.
Đumbir i limun odlični su partneri prilikom mršavljenja samim time što limun obiluje vitaminom C te antioksidansima koji potiču pravilan rad probave i štite jetru. Također, limun sadrži i diuretička svojstva, odnosno, čisti tijelo od toksina i potiče razgradnju masnih stanica.
Kombinacija đumbira i meda najviše pomaže u liječenju respiratornih problema, poboljšavanju cirkulacije, jačanju imuniteta i u borbi protiv karcinoma. Također, med je odlično svojstvo prijenosa đumbirovih svojstava kroz ljudski organizam.
Kombinacija đumbira i meda liječi simptome astme. Smiruju upalne procese, potiču protjecanje kisika do pluća i opuštaju krvne žile.
Đumbir i med sadrže antioksidanse kojima pomažu imunološkom sustavu. Uz to, potiču razvoj dobrih bakterija u crijevima koje ubrzavaju probavu i njen pravilan rad, a sudjeluju i u razgradnji viška masnih stanica u tijelu.
Budući da đumbir pomaže prilikom mučnina, njegova konzumacija preporučuje se i trudnicama u vrlo malim količinama u prvom tromjesečju ako pate od jutarnjih mučnina te ostalih popratnih simptoma trudnoće (vrtoglavice, zatvor, povraćanje i sl.). Budući da đumbir može biti odgovoran i za obilno krvarenje, njegova se konzumacija ne savjetuje trudnicama tijekom posljednjeg tromjesečja kako se ne bi potaknuo prijevremeni porod ili malu porođaju težinu djeteta. Svakako se prije bilo kakve konzumacije određenih namirnica ili dodataka prehrani konzultirajte s vašim liječnikom.
Ako je Vaše dijete mlađe od 6 godina, ne preporučuje se konzumacija đumbira bez prethodne konzultacije s liječnikom, koji će Vam preporučiti na koji način ga možete pripremiti te u kojim količinama možete uvesti đumbir u prehranu djeteta.
Limun je odavno poznat, već se stotinama godina hvali kao namirnica i lijek. Kažu da je “lijek za sve” ukoliko je neprskan i bez pesticida. Važan je sastojak mnogih ljekovitih pripravaka kojima se liječe krvne žile, migrena, sunčane i crvene pjege. Limun poboljšava ten, obnavlja kožu i kosu, podiže imunitet i pomaže protiv stresa. Svi sastojci limuna, a prvenstveno vitamin C jačaju kosti i vezivno tkivo, štite od infekcije te smanjuju sklonost pucanju kapilara, Posebno su važni za zaštitu zubnog mesa. Limun uzimajte i kad koristite špinat, jer pojačava asimilaciju željeza iz špinata.
Flavononidi u limunu izvrsni su antioksidansi koji štite stanice od starenja i pojačavaju djelovanje vitamina C. Limun sadrži i sve vitamine grupe B, koji su neophodni za ravnotežu rada živčanog sustava. Bogat je i kalijem i kalcijem. Ublažava kiselost u unutarnjim organima nakon punog obroka mesa, ili zbog tjelesnih napora. Korisno je piti sok od limuna protiv krvožilnih bolesti: proširenih vena, hemoroida, povišenog krvnog tlaka.
Limun pomiješan s medom koristi se kao lijek protiv afta i angine, a razblažen se koristi protiv lišajeva i bradavica. Ekstrakt limunova ulja pokazao se djelotvoran protiv mučnine i glavobolje, koštice limuna se rabe protiv glista, a neprskana kora dobra je za srce. U kozmetičkoj industriji zbog svih blagodati, limun se koristi za mješovitu i masnu kožu kojoj vraća prirodni mat ton. Limunov sok koji je slabiji od octa koristi se u mariniranju povrća, riba, Ijuskara i bijelog mesa. Limun omekšava hranu, a pri tome joj čuva miris.
Limun, med i topla voda će odmah probudit vaš probavni sustav. Limun stimulira jetru da proizvodi više žuči i pomaže probavnom sustavu da eliminira toksine. Med ima antibakterijsko djelovanje i može ublažiti infekcije koje su prisutne u tijelu. Također će pospješiti eliminaciju toksina iz probavnog sustava.
Ovaj napitak je odlično i gotovo trenutno rješenje za zatvor. Stimulirat će crijeva, hidratizirati ih i pomoći u izbacivanju osušene stolice. Sve to će olakšati obavljanje velike nužde, a vaš probavni sustav će raditi pod manjim naporom.
U svijetu u kojem tražimo savršeni balans između zdravlja, užitka i kvalitete, Abelomix kremasti med s đumbirom i limunom dolazi kao idealno rješenje. Njegov jedinstveni sastav bogat je vitaminima i gingerolima, što ga čini savršenim spojem okusa i nutritivne vrijednosti.
Abelomix mješavinu meda, đumbira i limuna čuvajte na tamnom i suhom mjestu. Osobe alergične na pčelinje proizvode, pelud ili druge sastojke medne mješavine trebaju biti oprezne jer med zbog prirodnog udjela peludi je potencijalni alergen. Mješavina nije prikladna za djecu do 6. godine života.
Doziranje: nema ograničenja prilikom konzumacije mješavine meda, đumbira i limuna. Ne preporuča se trudnicama i djeci mlađoj od 6 godina.