Rakija od meda ili medovača se dobije destilacijom fermentiranog meda. Tehnologija proizvodnje rakije od meda podrazumijeva nekoliko faza – rastvaranje meda u vodi, fermentacija meda, destilacija prevrelog meda i sazrijevanje rakije. Priprema meda se sastoji u rastvaranju određene količine meda u vodi uz dodavanje selekcioniranih kvasaca. Nakon rastvaranja u vodi i dodavanja kvasaca med je spreman za fermentaciju na određenoj temperaturi. Nakon završene fermentacije radi se destilacija. Rakija od meda koja se dobije ovim postupkom u destileriji Abelo koristi se kao baza za izradu likera. U rakiji od meda se macerira bilje i voće uz dodatak meda kako bi se dobili likeri iznimne kakvoće.
Mnogi miješaju nazive pića na bazi meda i s medom s proizvodima koji se iza njih kriju.
Rakija od meda ili medovača
Medovača je, kako smo već rekli, rakija od meda i ona se dobije destilacijom fermentiranog meda.
Medica
Medica je liker od meda što znači da se u rakiju miješa med i dobije se slatki liker od meda. U recepturi Abelo medice je specifično to da je baza za izradu likera rakija od meda i da se u nju dodaju isključivo bagremov med i začini.
Medovina
Medovina je vino od meda koje se radi praktički kao i rakija od meda sve do trenutka destilacije. Dakle, rastvara se med u vodi, dodaju se selekcionirani kvasci i završetkom fermenacije se dobije vino od meda – medovina.
Sva pića od meda su izuzetno pitka i najbolje ih je piti rashlađena.